Tennisracket kiezen

Vind jij het lastig om een tennisracket te kiezen? Wij weten als geen ander dat een tennisracket kiezen zeer moeilijk kan zijn, daarom helpen we je graag bij het kiezen van een tennisracket. Bij het kiezen en kopen van een tennisracket moet er rekening gehouden worden met een aantal aandachtspunten. Deze aandachtspunten kunnen zijn: Gewicht, Type swing, bladformaat, framelengte, profielhoogte, balanspunt en gewicht. Over deze belangrijke eigenschappen geven wij onderstaand meer informatie.

Gewicht

Bij de eigenschappen van het tennisracket vind je het gewicht terug. Het gewicht staat altijd uitgedrukt in het aantal gram dat het betreffende tennisracket weegt. Over het algemeen geldt hoe zwaarder de tennisracket, hoe meer balcontrole je zult hebben tijdens het tennissen. Daartegenover staat hoe lichter een tennisracket is, hoe meer power of slagkracht kunt uitoefenen. Het ideale gewicht is afhankelijk van het type tennisser je bent. Speciaal voor jou hebben wij onderstaand een overzichtje gemaakt met de gewichten:

 • Minder dan 220 gram – ultra licht
 • 220 – 239 gram – zeer licht
 • 240 – 259 gram – licht
 • 260 – 279 gram – vrij licht
 • 280 – 299 gram – standaard gewicht
 • 300 – 319 – zwaar
 • Meer dan 320 gram – zeer zwaar

Type Swing

Misschien heb je al eens gehoord over het “type swing” van een tennisracket? Hierin vertellen wij wat het Type Swing van een tennisracket is. Het type Swing zegt iets over de manier waarop de tennisracket doorzwaait na de slag. Het type swing houdt dus verband met de wendbaarheid of mobiliteit van een tennisracket. Het type swing word ook weleens de soepelheid van het bewegen met de tennisracket genoemd. Tijdens iedere balwisseling is de wendbaarheid van een tennisracket voelbaar. De momenten waarop je de balwisseling het beste voelt is de opslag en het netspel. De swing word bepaald door het balanspunt van een tennisracket. Hoe lichter het gewicht, hoe hoger het balanspunt van de racket is. Dit betekent dus ook hoe wendbaarder het tennisracket is.

In het tennis zijn er 3 verschillende types swing:

 • Lange swing > Veel controle
 • Gemiddelde swing > allround
 • Korte swing > veel balversnelling

Bladformaat

Het bladformaat van een tennisracket is het volledige oppervlakte van het snaren bed. Het snaren bed is het gebied waarin de snaren gespannen zijn. De slagkracht is vaak afhankelijk van het bladformaat grootte, hoe groter het bladformaat, hoe meer kracht de tennisbal meekrijgt. Dit betekend ook dat je met een kleiner bladformaat meer balcontrole hebt. Het bladformaat word vaak uitgedrukt in cm² of in inch². Er is keuze uit onderstaande bladformaten:

 • Midsize = klein bladformaat – kleiner dan 97 inch² of 625 cm².
 • Midplus (MP) = standaard bladformaat – tussen 97 – 105 inch² of 626 – 677 cm².
 • Oversize (OS) = groot bladformaat – tussen 106 – 115 inch² of 678 – 742 cm².
 • Super oversize = zeer groot bladformaat – groter dan 116 inch² of 742 cm².

Framelengte

Voor de totale lengte van het tennisracket word vaak het woord “framelengte” gebruikt, de framelengte wordt uitgedrukt in centimeters. De standaard lengte ligt tussen de 68 en 69 cm, dit is de standaard lengte bij vele tennisrackets. Een tennisracket die langer dan 69 cm is, wordt een longbody of stretch racket genoemd. Doordat deze tennisracket langer is heb je een grotere reikwijdte en meer kracht tijdens het slaan, dit zijn grote voordelen. Als er gespeeld wordt met een longbody tennisracket vermindert de wendbaarheid en controle.

Profielhoogte

De profielhoogte van een tennisracket is de dikte of hoogte van het tennisracket. De profielhoogte wordt altijd uitgedrukt in mm. De dikte van een tennisracket heeft invloed op de slagkracht. Een dunne tennisracket, is een tennisracket met een lage profielhoogte. Doordat de profielhoogte lager is krijg je meer slagkracht. Indien je een racket hebt met een lage profielhoogte, heeft de racket meer balcontrole. Een tennisracket met een hoge profielhoogte heeft minder controle, maar veel meer slagkracht.

 • Profielhoogte: 17,0 – 20,9 mm – Veel controle
 • Profielhoogte: 21,0 – 22,9 mm – Gemiddelde controle
 • Profielhoogte: 23,0 – 24,9 mm – Allround tennisracket
 • Profielhoogte: 25,0 – 26,9 mm – Allround tennisracket
 • Profielhoogte: 27,0 – 28,9 mm – Gemiddelde slagkracht/power
 • Profielhoogte: Meer dan 29,0 cm – Veel slagkracht/power

Balanspunt

Het balanspunt verschild bij iedere tennisracket, het is erg belangrijk om te weten wat het balanspunt is en welk balanspunt het beste bij jou past. Het balanspunt is het punt waar de tennisracket in balans of evenwicht ligt. Het balanspunt wordt altijd uitgedrukt in het aantal cm. Een standaard tennisracket heeft een gemiddelde lengte van ongeveer 69 cm. Dit betekent dat het tennisracket in evenwicht is met een balanspunt van 34 á 34,5 cm. Bij een balanspunt van minder dan 34 cm heeft de racket meer gewicht in de steel. Deze tennisrackets noemen ze een “Handle weight” tennisracket. Bij een balanspunt van meer dan 34,5 cm zit er meer gewicht in de kop van de racket. Dit noemt men een “Top weight” tennisracket.

Top Weight tennisrackets

Een van de voordelen van een Top Weight tennisracket is dat je hiermee meer slagkracht genereert. Maar ieder voordeel heeft een nadeel, dit geldt ook voor de Top Weight tennisrackets. Zo wordt er gezegd dat je met een Top Weight racket minder balcontrole hebt. Over dit nadeel verschillen de meningen, niet iedereen is het er mee eens. Of het Top Weight effect werkt bij iedereen verschillend.

Handle Weigt tennisrackets

De Handle Weight tennisrackets hebben meer gewicht in het hanvat. Dit geeft je meer balcontrole tijdens het spelen. Deze Handle Weight tennisrackets zijn speciaal ontworpen voor competitie tennisspelers die van zichzelf al meer slagkracht in hun slagen hebben.

 • Balanspunt 29,0 t/m 32,9 cm – Handle Weight
 • Balanspunt 33,0 t/m 36,9 cm – Allround
 • Balanspunt 35 t/m 37+ cm – Top Weight

Wij hopen dat we je voldoende informatie over tennisrackets aangeboden hebben, en dat je de juiste tennisracket kunt kopen. Hier vind je ons assortiment tennisrackets.

©2015 Tennissportwinkel - alle rechten voorbehouden